Velkommen

 Aktuelt nyt

 Her bor vi

 Priser

 Reglement

 Arrangementer

 Søerne

 Fiskene

 Faciliteter

 Grejet

 Ekspertfluer

 Tips & ideer

 Fotogalleri

 Kontakt

 Fotogalleri

 English

 Deutsch

 Links

 

 
  Tid for de olivenfarvede fluer.

Laurits Flowbinner hentede en del fine ørreder herude gennem den sidste del af marts og starten af april.

Vi bad ham fortælle lidt om fluerne han bruger for at imitere de mange vandnymfer, der klækker herude gennem de næste par måneder

Laurits fortæller, at han tidligere har indfanget insekter herude i søerne og der var flere forskellige arter af vandnymfer i søerne.
 
  Vandnymfer er en underorden af guldsmede i klassen insekter.

Vandnymfen er cirka 35 millimeter lang. Den er almindelig fra sidst i maj til først i august. Vandnymfen er et insekt. Vandnymfen lever i ferskvand. Når den bliver voksen, får den vinger, til gengæld mister den de små "fjer" på bagkroppen. De er en slags gæller, som vandnymfen ånder med under vandet. Vandnymfen spiser insekter og dens fjender er fisk og fugle.

Vandnymfens larve er op til 20 millimeter lang. Kan findes i både stillestående og rindende vand. Hunnerne har brede sorte ringe på bagkroppen. Larven spiser planteplankton.

     
  Vandnymfer starter deres liv i vandet, som vandnymfe-nymfer. "Nymfe" er betegnelsen for en unge af et insekt med ufuldstændig forvandling. Er forvandlingen fuldstændig - med et puppestadium - kaldes ungen en larve.

Vandnymferne (Zygoptera) kendes let fra guldsmede på, at vingerne foldes sammen langs bagkroppen, når vandnymfen sidder stille. Vandnymferne er desuden mindre og finere i kropbygningen end guldsmedene. Vandnymfernes øjne er tydeligt adskilt i modsætning til guldsmedens.

     
  Der er meget lidt forskel på de enkelte arter i nymfestadiet.

Så nu fluebinderen skal imitere vandnymfe-nymferne er der vigtigste faktisk at have adgang til en del forskellige nuancer af grønt til gul-oliven til kropsmateriale, ben, vingekasse og thorax-parti

     
  På billedet til venstre ses eksempler på fluer der mere eller mindre er lavet ud fra samme model med hale, ben, vingekasse, bagkrop og thoraxparti

Den eneste der skiller sig lidt ud er fluen med guldhovedet. - Harlev Vandnymfe Bugger.

 

     
  Når nymfen bevæger sig rundt i vandet er der meget bevægelse gennem hele nymfen; mens hale (gællerne) og ben holdes tæt ind til kroppen.

Når nymfer sidder stiller eller svæver frit i vandet er ben og hal spredt ud fra kroppen, som det også ses på billederne her på siden.

Derfor er der vigtigt at bruge bløde materialer, der reagerer på de mindste nøk i linen under indtagningen.

     
  På billedet til venstre er en regnbueørred på lidt over 4 kg faldet for en Harlev Vandnymfe Bugger fisket på en flydende line.

Ørreden tog fluen mindre end en halv meter under overfladen.

Se fluemønstrene her

     

Harlev Put & Take, Højbyvej  9,  8462  Harlev